Tandaard

FCI American Akita Standard # 344 1 juni 1999
Herkomst: Japan
Ontwikkeling: USA
Bezettingsgraad: Companion Dog
Classificatie FCI: Groep 5.

Kort historisch overzicht:

In het begin, de geschiedenis van de American Akita (voorheen Great Japanese Dog) identiek is met de ontwikkeling van de Japanse Akita. Sinds 1603 in de regio Akita, werden Akita Matagis (middelgrote jachthonden) gebruikt als vechthonden. Vanaf 1868 werd het ras gekruist met Tosa (een mengsel van Shikoku met Duitse Staande honden, Sint Bernard honden of Duitse Doggen) en Mastiffs. De omvang van dit ras toegenomen, maar kenmerken zoals rechtopstaande oren of gekrulde staart, die samenhangen met de Akita (Spitz type) verloren. Zoals in 1908 hondengevechten verboden was, werd het ras desondanks in stand als een grote Japanse ras en in 1931 werd aangewezen als natuurmonument.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945), was het gebruikelijk om honden te gebruiken als bron van bont voor militaire kleding. De politie eiste het vangen en de confiscatie van alle andere dan de Duitse herder honden gebruikt voor militaire doeleinden honden. Sommige liefhebbers probeerden de orde te omzeilen door hun honden met Duitse Herdershonden. Toen de Tweede Wereldoorlog eindigde, Akita's werden drastisch verminderd in aantal en bestond als drie verschillende types: 1) Matagi Akita's 2) Fighting Akita's 3) Herder Akita's. Dit leidde tot een zeer verwarrende situatie binnen het ras.

Gedurende het restauratieproces van het zuivere ras na de oorlog, Kongo-go van de Dewa-lijn genoten van een tijdelijke, maar een enorme populariteit. Veel Akita's van de Dewa-lijn, welke kenmerken van de Mastiff en Duitse herder invloed vertoonden, werden terug naar de Verenigde Staten gebracht door leden van de strijdkrachten. De Akita's uit de Dewa-lijn, intelligent en kunnen aanpassen aan verschillende omgevingen, gefascineerd fokkers in de Verenigde Staten en de lijn werd ontwikkeld met een toenemend aantal fokkers en een grote stijging in populariteit.

De Akita Club of America werd in 1956 opgericht en de American Kennel Club (AKC) accepteerde de ras (inschrijving in het stamboek en regelmatige showstatus) in oktober 1972. Echter, op dit moment, de AKC en de JKC (Japan Kennel Club) had geen onderlinge afspraken over het erkennen van elkaars stambomen en daardoor werd de deur gesloten voor de introductie van de nieuwe bloedlijnen uit Japan. Bijgevolg Akita's in de Verenigde Staten aanzienlijk verschillen van die in Japan, het land van herkomst. Ze ontwikkelde een uniek soort in de Verenigde Staten, met kenmerken en het type onveranderd sinds 1955. Dit staat in schril contrast met het Japanse type dat werd gekruist met Matagi Akita's met het oog op het herstel van de oorspronkelijke zuivere ras.

ALGEMEEN VOORKOMEN:

Groot formaat hond, stevig gebouwd, goed in balans, met veel massa en zwaar bot. De brede kop, de vorming van een stompe driehoek, met diepe snuit, relatief kleine ogen en rechtopstaande oren overgedragen bijna in lijn met de achterkant van de nek, is kenmerkend voor het ras.

Belangrijke verhoudingen:

o De verhouding van de schofthoogte tot de lengte van het lichaam is 9 tot 10 bij reuen en 9 tot 11 bij teven.
o De diepte van de borst meet de helft van de hoogte van de hond bij de schoft.
o De afstand van de neuspunt tot de stop verhoudt tot de afstand van de stop tot achterhoofd als 2 doet om 3.

          GEDRAG / temperament:

          Vriendelijk, attent, reagerend, waardig, volgzaam en moedig.

          HEAD:

 

          Massieve, maar in verhouding tot het lichaam, vrij van rimpels wanneer op hun gemak .. Hoofd vormt een stompe driehoek van bovenaf bekeken.

          SCHEDELGEDEELTE:

 

          Schedel: Vlak en breed tussen de oren. Een ondiepe groef strekt zich goed uit over het voorhoofd.
          Stop: Goed aangeduid, maar niet te abrupt.

          SNUITGEDEELTE:

 

          Neus: Breed en zwart. Vleeskleur toegestaan ​​op enige witte honden, maar zwart altijd de voorkeur.
          Snuit: breed, diep en vol.
          Lippen: Zwart en niet overhangend, roze tong. Vleeskleurige lippen toegestaan ​​in enige witte honden.
          Kaken / tanden: Kaken niet afgerond, maar stomp, sterk en krachtig. Tanden sterk met regelmatige en volledige gebit; schaargebit voorkeur, maar tanggebit acceptabel.
          Ogen: Donkerbruin, relatief kleine, niet uitgesproken, bijna driehoekig van vorm. Oogranden zwart en strak; vleeskleurige oogleden alleen toegestaan ​​in witte honden.
          Oren: Krachtig opstaand en klein in verhouding tot de rest van de weg. Als het oor naar voren gevouwen wordt voor het meten van lengte, zal tip bovenooglid raken. Oren zijn driehoekig, licht

          afgeronde tip, breed aan de basis, niet te laag ingesteld. Gezien vanaf de kant, zijn de oren naar voren hellend voorbij de ogen naar aanleiding van de lijn van de nek.

          NECK:

 

          Dik en gespierd met minimale keelhuid, in verhouding kort, geleidelijk breder naar de schouders. Een uitgesproken kruin loopt harmonieus over in de basis van de schedel.

 

          LICHAAM:

 

          Langer dan hoog. Huid niet te dun, noch te strak of te los.
          Terug: Niveau
          Lenden: stevig gespierd
          Borst: Breed en diep. Ribben goed gewelfd met goed ontwikkelde borstkas.
          Buiklijn: Matige tuck-up
  

          Staart:

 

          Groot en goed bedekt met haar, hoog aangezet en rug of tegen de flanken gedragen in een drie-kwart, volledige of dubbele krul, altijd dompelen of onder de ruglijn.

          Op een driekwart krul komt de staartpunt goed tegen de flanken. Wortel groot en sterk. De laatste staartwerveltje reikt tot de sprong als naar beneden getrokken. Haar hard, recht en dicht,

          zonder het verschijnen van een pluim.

          Ledematen:

          Voorhand: Voorbenen voorzien van zwaar bot en recht van voren gezien.
          Schouders: Sterk en krachtig met matige layback Middenvoeten: Iets schuin naar voren in een hoek van ongeveer 15 graden ten opzichte van de verticale.
          Achterhand: Sterk gespierd, breedte en bot vergelijkbaar met de voorhand. Wolfsklauwen op achterste benen gewoonlijk verwijderd.
          Bovenbeen: Sterk, goed ontwikkeld, parallel van achteren gezien.
          Knieën: Matig gebogen.

          Hakken: Goed laag, noch naar binnen noch naar buiten.
          Voeten: Recht, katten voeten, goed opgebogen met dikke voetzolen.

          Gangwerk / beweging:

 

          Krachtige, die grond met matige bereik en rijden. Beweging parallel wanneer bekeken van voren en van achteren, rug sterk, krachtig, en het niveau.

          Vacht:

 

          Hair: Dubbel-coat. Ondervacht dik, zacht, dikker en korter dan de bovenvacht. Bovenvacht recht, hard / stijf en iets van het lichaam. Haren op het hoofd, onderbenen en oren te kort.

          Lengte van het haar bij de schoft en de romp ongeveer 5 cm, dat is iets langer dan op de rest van het lichaam, behalve de staart, waar de vacht het langst en overvloedig.

          KLEUR:

  

          Elke kleur als rood, fawn, wit, enz. of zelfs pinto en gestroomd. Kleuren zijn briljant en helder, en markering zijn goed uitgebalanceerd, met of zonder masker of bles.

          Witte honden (eenkleurig) hebben geen masker. Pinto hebben een witte grondkleur met grote, gelijkmatig verdeelde platen die het hoofd en meer dan een derde lichaam.

          Ondervacht kan een andere kleur uit de buitenlaag.

 

          SIZE:

 

          Schofthoogte:

  

          Voor reuen: 66-71 cm (26-28 inch)
          Voor teven: 61-66 cm (24-26 inch)
  

          FOUTEN:

  

          Elke afwijking van de voorgaande punten moet worden beschouwd als een fout en de ernst waarmee de fout moet worden beschouwd moet in verhouding staan ​​tot de graad.

          o Vrouwelijke honden, mannelijke teven
          o Smalle of snippy hoofd
          o Eventuele ontbrekende tand (behalve 2 van de PM1 en / of M3)
          o Gevlekte tong
          o Licht eye's
          o Korte staart
          o In of buiten op ellebogen
          o Elke aanwijzing van kraag of bevedering
          o Verlegenheid of kwaadaardigheid

          Zware fouten;


          o Licht in stof
          o Licht bot

          Uitsluitende fouten:


          o Butterfly neus of totaal gebrek aan pigment op de neus op andere dan witte honden.
          o Drop, opknoping, of gevouwen oren
          o Onder of bovenvoorbijt
          o Sikkel of gekrulde staart
          o Honden onder 63,5 cm (25 inch), teven onder 58.5 cm (23 inches)

            NB: Reuen moeten twee normale testikels volledig zijn ingedaald in het scrotum.